Celulita are 4 stadii, de la stadiul 1 (reversibil) pana la stadiul 4 (ireversibila) cu macronuduli. Tu unde te incadrezi?
Clinica Statera credem ca evaluarea initiala a stadiului de celulita pe care il are pacienta este esential pentru succesul tratamentului anti-celulita. In functie de stadiul celulitei alegem tipul de tratament / tehnologie (microunde, radiofrecventa multipolara, drenaj limfatic).
Tu ce tip de celulita ai?
Stadiul celulitei este important si pentru setarea asteptarilor pacientei, cu cat stadiul este mai avansat cu atat putem vorbi de ameliorari si nu de eliminari totale, asa cum fals promit multe tratamente.
Preferam sa nu ne laudam cu “miracole” dar avem o atitudine corecta, etica si in ultimul rand niste rezultate realiste.
Table of Contents
Cele 4 stadii ale celulitei
Celulita in STADIUL 1 – edema, reversibila!
In acest stadiu celulita este reversibila!
Se caracterizata prin stază venoasa, limfatica, hipo-oxigenare și drenaj insuficient al fluidelor interstițiale.
Este urmata de o expansiune a volumului extracelular, hipertrofia adipocitelor datorata acumulării de trigliceride, degenerarea colagenului și a fibrelor elastice și stres tisular datorat compromiterii schimburilor metabolice, cu o acumulare de radicali liberi. Pielea devine spongioasa (asenamatoare unui burete) și mai puțin elastica.
Stadiul 1 al celulitei, de obicei apare pe gambe, coapse sau brate și este cauzata de acumularea de fluide (edem) în țesutul adipos.
Stadiul 2 – fibroza inițială, apare “coaja de portocala”
In mod normal celulele sunt “înfășurate” într-o plasa de fibre reticulare fine. Persistenta condițiilor care caracterizează stadiul 1 da naștere la o rupere a fibrelor care reactioneaza prin creșterea numărului și grosimii acestora.
În timp ce degenerarea fibrelor elastice de colagen continua; în acest moment fibroza începe sa se dezvolte. Aceasta progresie duce la subversiunea structurii lobulare normale ale țesutului gras subcutanat, însoțită de staza masiva.
Pielea devine mai palida, mai spongioasa, hipotermica și începe sa se manifeste aspectul de coaja de portocala.
Stadiul 3 al celulitei: fibroscleroza și micronoduli
Staza se accentuează și întreaga structura a pielii se distruge. Colagenul și fibrele reticulare degenerează și tind sa creeze un înveliș compact, fibros, care incapsuleaza celulele adipoase și formează micronoduli. Progresia către scleroza generează în continuare stres și compromite țesutul. Trăsăturile pielii descrise mai sus sunt accentuate și începe sa se simtă durere la palpare.
În acest tip de celulita exista o producție mai mare de țesut fibros conjunctiv, iar țesutul adipos este mai dur, cu o posibila formare a unor micronoduli.
Stadiul 4, ireversibil – scleroza și macronoduli
In acest stadiu are loc fuzionarea mai multor micronoduli, ducând la apariția macronodulilor care sunt dureroși la atingere. De asemenea, macronodulii se pot contopi intre ei. În acest stadiu, care este ireversibil, se manifesta și următoarele evenimente:
- dispariția structurii lobulare specifice a țesutului gras
- liposcleroza difuza
- modificări semnificative ale microcirculatiei
- fenomene de atrofie epidermica
- Țesutul adipos devine foarte tare la palpare
Notiuni, termeni- folositi in descrierea celulitei
- Edem– acumulare excesiva de țesut în spatiile extracelulare
- Stază– oprirea sau încetinirea circulației sangvine sau limfatice
- Hipertrofie– dezvoltarea excesiva a volumului unui țesut
- Trigliceride– lipide cresc – atunci când consumi mai multe calorii decât ai nevoie, organismul le formează și le stochează în celulele adipoase
- Radicali liberi– compuși chimici secundari care apar, pe de-o parte, ca urmare a unor procese care au loc firesc în organismul uman, pe de alta parte, ca un rezultat al influentei factorilor externi nocivi pt organism
- Fibroza– dezvoltarea patologica exagerata a țesutului.
- Fibre reticulare– sunt fire fine de țesut care formează o rețea pentru susținere. Fibrele reticulare, Fibrele de colagen și Fibrele elastice, alcătuiesc matricea extracelulara (rețea complexa ce susține și înconjoară celulele din țesutul conjunctiv)
- Scleroza– modificarea structurii normale ale unui organ prin proliferarea țesutului conjunctiv ca urmare a unor procese degenerative