Dr. Adrian Pelinaru are o participare activa la toate marile congrese internationale si evenimentele de chirurgie estetica.
Printre intervențiile chirurgicale cel mai des practicate se numără chirurgia estetica masculina, chirurgia sânului, lipoaspirația, procedurile chirurgicale postbariatrice, lifting-ul de brate sau de coapse.
Am participat la numeroase training-uri pentru lipoaspirație clasică, lipoaspiratie asistata electric dar și lipoaspirație asistată laser precum și la congrese de specialitate pentru a fi la curent cu noile trenduri și noile tehnici.
De asemenea realizez cu succes tratamente si proceduri estetice injectabile sau de lifting faciala cu fire Aptos.
Cred că suntem o societate care evoluează și vizita la plastician nu mai este un subiect tabu. Astfel, observ o creștere semnificativă a numarului de pacienți bărbați.
Chirurgia genitală (ingrosare / alungire penis, augmentare gland penian, etc) sau excesul nedorit de țesut adipos sunt principalele motive pentru care mi se adresează bărbații.
Începând cu anul 3 de rezidențiat am început să asist în timpul liber la operații estetice într-un spital privat. Așa am descoperit pasiunea pentru Chirurgia Estetică, iar domnul doctor Florin Juravle mi-a devenit mentor. Mi-am dedicat cât mai mult din timpul liber in acest scop pentru că am știut că asta voi face mai departe.
Tot în acest scop, am urmat un stagiu de 2 luni la un spital din Roma, – ”Universita Campus Biomedico di Roma” unde am participat la multiple intervenții chirurgicale postbariatrice.
La examenul de rezidențiat am obținut o notă suficent de mare încât să îmi pot alege orice specialitate chirurgicală. Recunosc că inițial am plecat cu gândul că îmi voi alege Neurochirurgie, dar ajuns în fața comisiei, am spus tare și răspicat Chiurgie Plastică. Așa am simțit și cu bucurie pot spune că o alegere mai bună nu puteam face. Am încept astfel rezidențiatul la Spitalul Clinic de Urgență București ”Floreasca”. Chiar dacă am început cu un stagiu de 6 luni de Chirurgie Generală, cand terminam programul fugeam repede pe secția de Chirurgia Plastică să văd dacă mai prind vreo operație sau dacă are cineva nevoie de ajutor in gardă.
A fost un proces de învățare foarte solicitant, cu multă informație nouă, dar simțeam că fac ceva care contează și asta îmi dădea satisfacție. Am invățat câte ceva de la fiecare dintre colegii mai mari și toate nopțile nedormite, petrecute cu ei în sala de operație, sunt momente pe care mi le voi aminti mereu cu mare plăcere. Pentru a putea progresa, trebuie sa muncești și să te dedici. Este nevoie să participi activ la mii de operații ca să poți evolua. Începi cu a efectua câțiva pași operatori, apoi treptat poți efectua o intervenție chirurgicală de la început până la
sfârșit.
Consider că este foarte important să nu sari pași, să nu încerci să ”fentezi” curba învățării pentru a nu te trezi în situații pe care nu știi să le gestionezi.
Dar, pentru a fi un chirurg de succes, progresul nu se limitează doar la numărul de operații. În permanență trebuie să citești, să fii la curent cu noile articole, cu noile tehnici, să participi la congrese de specialitate, să faci schimb de informații cu chirurgi din alte centre (fie ele din țară sau din străinătate).
Vârsta chirurgului nu este o barieră în ceea ce privește încrederea pe care o are pacientul. Fiind tânăr specialist m-am confruntat uneori cu situații în care mi s-a spus ”ce tânăr sunteți!”. Pacientul trece peste orice eventuale îndoieli în momentul în care constată ca acest chirurg tânăr care se află în fața lui este competent, ii oferă explicații medicale relevante, exhaustive și are răbdare să raspundă la toate întrebările.
Din punctul meu de vedere nu există pacienți dificili. Există doar pacienți cărora nu li s-a explicat suficient în ce constă procedura pentru care optează, sau pacienți care au așteptări nerealiste.
Este foarte important să fii sincer cu pacientul și să explici foarte clar ceea ce se poate obține și ce nu se poate obține în urma unei proceduri. În urma explicațiilor pacientul va decide dacă sunt sau nu sunt chirurgul potrivit pentru ceea ce își dorește.
Cel mai important lucru pe care l-am învățat despre estetică până acum este acela că fiecare pacient este diferit. Fiecare procedură chirurgicală și non-chirurgicală trebuie adaptată în funcție de dorința pacientului, dar nu in ultimul rând anatomia și calitatea țesuturilor
acestuia. Trebuie să consulți, să evaluezi și să colectezi date despre istoricul medical, iar apoi să
tragi o concluzie astfel încât orice procedură efectuezi să fie în primul rând sigură pentru
pacient. Ulterior pentru fiecare intervenție trebuie aleasă tehnica potrivită.
De aceea, chirurgia plastică este o artă, pentru că este mereu în schimbare, pentru că variabilele sunt infinite, dar brezultatul obținut trebuie să fie mereu pe măsura așteptărilor.
"Din punctul meu de vedere nu există pacienți dificili. Există doar pacienți cărora nu li s-a explicat suficient în ce constă procedura pentru care optează, sau pacienți care au așteptări nerealiste.."