Un ALTFEL de Ghid al Cremelor cu SPF: Filtre cu Protectie Minerala sau Chimica?

SPF-Filtre-chimice-fizice

SPF = “protectie solara ” 

SPF 15, SPF+ 30, SPF +50 … cu cat mai mult cu atat mai bine, nu-i asa? 

UVA sau UVB ??? Sa fie ambele mai bine!

Si cam aici se opreste ceea ce stim despre SPF. 

Dar cu rafturile pline de nenumărate opțiuni, este ușor să te simți pierdut în marea de SPF-uri.  În acest “altfel de ghid”, vom explora lumea cremelor de protecție solară, investigând tipurile lor, diferențele, ingredientele active și care dintre ele sunt cele mai potrivite pentru tipul dvs. de piele.

A-ti lua un SPF bun nu inseamna a cauta doar ca cifra alaturata sa fie mai mare!

Creme cu Protecție Solară Minerala sau Chimica? 

Creme pentru Protecție Solară cu Filtre Minerale:

 • Ce Sunt?: Cremele protecție solară minerală, (vei intalni si denumirea de “protectie fizică”) , utilizează minerale naturale precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan pentru a crea o barieră fizică pe piele, sub forma unei pelicule, reflectând razele UV departe de suprafața pielii.
 • Principalele Ingrediente Active: Căutați oxid de zinc și dioxid de titan pe etichetă.
 • Utilizare Recomandată: Ideal pentru cei cu piele sensibilă, deoarece sunt mai puțin susceptibile să provoace iritații. De asemenea, excelente pentru cei cu ten predispus la acnee, deoarece sunt non-comedogene.

Creme pentru Protecție Solară Chimica:

 • Ce Sunt: Cremele cu filtre de protectie solara chimica absorb razele UV și le transformă în căldură, care apoi este eliberată din piele.
 • Principalele Ingrediente Active: Ingrediente comune includ avobenzona, octinoxatul și oxybenzona.
 • Utilizare Recomandată: Potrivite pentru utilizare zilnică și adesea preferate pentru activități în aer liber datorită texturii lor ușoare. Cu toate acestea, pot provoca iritații pentru cei cu piele sensibilă.

Descifrarea SPF-ului și nu numai : Protecție UVA, UVB și nu numai

Înțelegerea SPF-ului:

 • SPF, sau Factorul de Protecție Solară, indică nivelul de protecție împotriva razelor UVB, care sunt responsabile pentru cauzarea arsurilor solare.
 • În timp ce SPF 30 și SPF 50 sunt alegeri populare, tipul de cremă de protecție solară contează la fel de mult ca și numărul SPF.

Protecție UVA:

 • Razele UVA pătrund mai adânc în piele și sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură și cancerul de piele.
 • Căutați creme de protecție solară cu spectru larg care protejează împotriva atât a razelor UVA, cât și a celor UVB.

Protectie UVB:

UVB – „ultraviolete B”reprezinta un tip de radiație ultravioletă emisă de soare, este responsabilă pentru producerea bronzului și a arsurilor solare. Razele UVB pătrund în stratul superior al pielii, numit epidermă, și pot cauza efecte dăunătoare, cum ar fi arsurile solare și leziunile celulare care pot duce la cancer de piele.

Protectie HEV (lumina albastra) si IR-A (radiatia infrarosie) :

HEV, sau lumina albastră vizibilă înaltă (High Energy Visible Light), și IR-A, sau radiația infraroșie de tip A, sunt două tipuri de radiație care fac parte din spectrul solar și care pot afecta pielea. Cremele cu protectie solara extinsa contin si protectie impotriva acestor radiatii. 

HEV (Lumina Albastră ):

HEV este o formă de lumină cu lungime de undă scurtă și înaltă energie, care este emisă de soare și de dispozitivele electronice precum telefoanele mobile, computerele și televizoarele.

(IR-A) Radiația Infraroșie de Tip A :

IR-A este o formă de radiație cu lungime de undă mai lungă, invizibilă ochiului uman, care produce căldură și este responsabilă pentru senzația de căldură pe care o simțim de la soare.

Expunerea prelungita  la radiatii HEV si IR-A poate duce la îmbătrânirea pielii, datorită producerii de radicali liberi și a stresului oxidativ în piele, ceea ce poate afecta colagenul și elastina și poate duce la pierderea elasticității și la apariția ridurilor.

Adaptarea Cremei de Protecție Solară la Tipul de Piele

Creme SPF Pentru Piele Predispusă la Acnee

 • Optați pentru formule fără ulei și non-comedogene pentru a preveni porii înfundați.
 • Cremele minerale de protecție solară cu oxid de zinc sunt alegeri excelente, deoarece calmează inflamația și nu agravează acneea.

Creme SPF Pentru Piele Sensibilă:

 • Alegeți formule fără parfum și hipoalergenice pentru a minimiza riscul de iritații.
 • Cremele minerale de protecție solară sunt adesea mai blânde pentru pielea sensibilă, oferind protecție eficientă fără a provoca roșeață sau iritații.

Concluzie: Prin înțelegerea diferitelor tipuri de creme de protecție solară, a ingredientelor active și a celor mai potrivite pentru tipul dvs. de piele, vă asigurați că nu numai că vă protejați împotriva razelor UV dăunătoare, dar și că vă oferiți pielii îngrijirea pe care o merită. 

Ingrediente si formule avansate de protectie 

In produsele premium pentru protectie solara se regasesc filtre de protectie extinsa care acopera ata UVA, UVB cat si lumina albastra sau infra-rosie, si de asemenea compusi antioxidanti, ceramide, peptide si alti ingredienti care ajuta ca formarea unei bariere de protectie mult superioare celor standard. 

Alege smart & safe!

Oricat de tentant este sa te indrepti catre produse mai ieftine, nu o face! 

Nu fara a consulta eticheta cu atentie si a intelege ca, de regula  brandurile profesionale, cu studii clinice au in spate echipe serioase de cercetare si testare, iar ingredientii, desi pot avea aceeasi denumire, sunt selectati de la cei mai buni producatori internationali. 

Vom continua Ghidul “Altfel” in care vrem sa te ajutam sa intelegi atat de bine cremele cu SPF incat sa faci cea mia buna alegere pentru pielea ta.

 
 
 
 
 
 
 

Related Posts

Gaseste-ti SPF-ul perfect cu ajutorul expertilor STATERA

La Clinica STATERA, medicii nostri dermatologi si terapeutele Skincare va ofera consultanta profesionala in cadrul consultatiilor in alegerea cremei SPF potrivita pielii dumneavoastra, problemelor acesteia, stilul de viata, contextul in care doriti sa o folositi, etc. . Spune “Adio” confuziilor cu care te confrunti cand alegi acest produs obligatoriu in rutina ta zilnica de ingrijire a pielii!   

Un ALTFEL de Ghid al Cremelor cu SPF: Filtre cu Protectie Minerala sau Chimica? 2

Explorează serviciile noastre